4. Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου είναι η Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) και έτσι στο σημερινό μας άρθρο θα κάνουμε μια γενική αναφορά σ’ αυτό το ειδικό θέμα που πραγματικά μας αφορά όλους.

Η ασφάλεια έχει εξελιχτεί σε ένα από τα σοβαρότερα θέματα στην εποχή του Διαδικτύου, κάτι που απαιτεί πολλή σοβαρότητα και προσοχή από τους χρήστες σε όλα τα επίπεδα. Οι επαγγελματίες, το σχολείο, οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά πρέπει συνειδητά να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό.

Όταν λέμε ασφάλεια εννοούμε δύο πράγματα: ασφάλεια των δεδομένων και ασφάλεια των ανθρώπων που είναι χρήστες των υπολογιστών και του Διαδικτύου.

Τα μηχανήματα και τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα μέσα σε αυτά, απειλούνται από διάφορους κινδύνους όπως π.χ. οι φυσικές καταστροφές, οι μηχανικές βλάβες, το κατά λάθος σβήσιμο, η καταστροφή τους από κακόβουλα προγράμματα αλλά και η κλοπή τους είτε με τον κλασσικό τρόπο είτε μέσω του Διαδικτύου. Για τα πιο πάνω πρέπει να λαμβάνονται ορισμένα τυπικά μέτρα όπως η συντήρηση των μηχανημάτων, η καλή εκπαίδευση του προσωπικού και η δημιουργία εφεδρικών αντιγράφων (backup). Σε ένα δεύτερο επίπεδο η χρήση προστατευτικών προγραμμάτων όπως antivirus και firewall μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προστατεύσουν τα δεδομένα μας από κακόβουλες ενέργειες την ώρα που είμαστε στο Διαδίκτυο. Πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός στην όλη ιστορία. Χρειάζεται πολλή προσοχή και υπευθυνότητα την ώρα που χρησιμοποιούμε τον επαγγελματικό αλλά τον προσωπικό μας υπολογιστή για το πού πηγαίνουμε όταν κυκλοφορούμε στο Διαδίκτυο. Αν κάνουμε βόλτες μέσα σε διάφορες παράξενες ιστοσελίδες για να «κατεβάσουμε» πειρατικά προγράμματα, μουσική ή ταινίες δεν πρέπει να έχουμε παράπονο αν τελικά μας επισκεφτεί και κανένας ιός που θα κάνει πραγματική ζημιά στα δεδομένα μας. Και τα προβλήματα είναι πολλά αν καταστραφούν τα δεδομένα μας γιατί σήμερα όλοι παράγουμε πολλή δουλειά στον υπολογιστή και οι περισσότερες επιχειρήσεις εξαρτούνται από τα δεδομένα τους.

Τα πιο πάνω βέβαια δεν είναι παρά οι κλασσικοί κίνδυνοι που πάντα υπήρχαν για τους υπολογιστές. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό που έχει αλλάξει και είναι πολύ σημαντικό είναι η χρήση του Διαδικτύου από όλο και μικρότερους χρήστες και κυρίως ο τρόπος χρήσης. Με τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook τα παιδιά δίνουν πάρα πολλά προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο αλλά και μπορούν να έλθουν σε επαφή με άγνωστα άτομα πάρα πολύ εύκολα. Τα παιδιά, κινούμενα πολλές φορές από περιέργεια, δέχονται να συνομιλήσουν με άτομα που δεν ξέρουν αλλά και είναι αδύνατο να διαπιστώσουν την ταυτότητά τους. Έτσι κάποιος μπορεί να παριστάνει το συνομήλικό τους, αλλά να είναι ενήλικας. Κίνδυνοι υπάρχουν και από παιδιά της ίδιας ηλικίας μέσω του εκφοβισμού. Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν δυστυχώς και στην Κύπρο αρκετά περιστατικά όπου ανήλικοι παρασύρθηκαν από ενήλικες ή βρέθηκαν κάτω από τεράστια ψυχολογική πίεση λόγω απειλών και εκφοβισμού μέσω του Διαδικτύου.

Η ευθύνη του σχολείου αλλά και του γονιού στα ζητήματα αυτά είναι μεγάλη. Στα σχολεία μας γίνεται ήδη ενημέρωση και ειδικές εκδηλώσεις. Ίσως όμως να υπάρχει ακόμα περιθώριο να λεχθούν περισσότερα και να γίνει το θέμα της ασφάλειας ένα κεντρικό θέμα στην ζωή του μαθητή. Σίγουρα ο σημερινός εκπαιδευτικός πρέπει να μιλά ανοικτά με τα παιδιά για τους πιθανούς κινδύνους. Εδώ εννοούμε και το δημοτικό σχολείο όπου τουλάχιστον στις δύο τελευταίες τάξεις πρέπει να απευθυνθούμε με λεπτομέρειες και πολλή σοβαρότητα προς τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο την ενημέρωση θα καλύπτει υπεύθυνα και επαρκώς το σχολείο.

Οι γονείς, από την άλλη, έχουν ασφαλώς ευθύνες, υπάρχει όμως κάποιο μεγάλο εμπόδιο για να τις αναλάβουν: Οι περισσότεροι δεν ξέρουν. Η τεχνολογία τους είναι κάτι ακατανόητο ή ξέρουν ελάχιστα πράγματα που δύσκολα τα εκσυγχρονίζουν. Μπορεί όμως ο γονιός να αναλάβει ένα άλλο πιο σπουδαίο ρόλο. Να είναι δίπλα στο παιδί του και να έχει ουσιαστική επικοινωνία μαζί του. Δεν παίζει ρόλο αν οι καιροί άλλαξαν, αν η τεχνολογία τρέχει, αν τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσω του Facebook. Αν το παιδί αισθάνεται άνετα με τον πατέρα του θα είναι πιο δεκτικό καταρχήν σε γενικές συμβουλές και δεύτερο αν κάποιος του συμπεριφέρεται περίεργα ή επικίνδυνα το παιδί μπορεί να το αναφέρει στους γονείς και με την βοήθεια τους να βρεθεί πολύ πιο εύκολα μια άκρη.

Αναμφίβολα το Διαδίκτυο είναι στην ζωή μας αλλά σίγουρα δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε το περιεχόμενο του ούτε να ελέγξουμε τις συμπεριφορές των ανθρώπων όταν βρίσκονται εκεί. Μπορούμε όμως όλοι να συμβάλουμε έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να απολαμβάνουν τα πολλά πλεονεκτήματα του Διαδικτύου με ασφάλεια.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s